Sunt multe moduri de a reduce umezeala din aer funcţie de condiţiile din locuinţa dvs. Excesul de umiditate apare uzual datorită uscătoarelor de haine, duşurilor şi bucătăriilor. Problemele de condens sunt de obicei mai uşor de rezolvat decat infiltraţiile de apă.

O familie medie produce zilnic 7,5-15 litri de apă în casă (care se poate depune sub formă de condens) din respiraţie, pregătirea mâncării, îmbăiere şi curăţenie.

Sursele de umezeală
Principalele zone unde se manifestă condensul sunt în sau în jurul pereţilor, astfel încât trebuie să vă concentraţi pe aceste zone. Aţi putea să încercaţi să vă uscaţi afară hainele dacă până acum vi le uscaţi în interior, cel puţin atunci când afara este cald sau puteţi să măriţi circulaţia aerului. Unele uscatoare de haine au tubulatură de evacuare a aerului: asiguraţi-vă că nu sunt blocate. Un număr excesiv de mare de plante poate mări umiditatea din aer. Dispersaţi plantele prin casă sau folosiţi un dezumidificator (cel mai bine totuşi este să trataţi cauza nu efectul).

Verificaţi încăperile dacă au scurgeri de apă din conducte chiar dacă aceasta este o situaţie mai puţin întâlnită pentru problemele de umezeală. Principalele zone cu probleme sunt:

  • ţevile de evacuare a apei din partea de interior a instalaţiei de aer condiţionat,
  • ţevile de pe tavanul din subsol chiar de sub chiuveta de la bucătărie,
  • unele cuptoare, de asemenea, au o ţeavă de scurgere,

Atunci când acestea devin rupte sau înfundate multă apă poate să se scurgă cauzând umiditate.

Ventilatoarele / hotele de evacuare a aerului umed
Dacă dvs sau familia dvs folosiţi mult duşul este o bună idee să instalaţi un ventilator pentru evacuarea aerului umed din baie. Dacă pregătiţi multă hrană caldă atunci este bine să montaţi o hotă deasupra aragazului pentru eliminarea vaporilor şi mirosurilor ce rezultă în timpul şi în urma pregătirii mâncărurilor. Dacă nici una din aceste proceduri nu funcţionează atunci verificaţi alte surse de umezeală din casă. O altă bună idee de a micşora problemele de condens este de a instala un ventilator care să pornească atunci când aprindeţi lumina în baie şi bucătărie.

Circulaţia aerului
Dacă există chiar şi o mică zonă ce manifestă condens iar semnele de umezeală în exces nu sunt evidente atunci doar creşterea circulaţiei aerului poate vindeca problema. Asiguraţi-vă că tubulatura nu este închisă sau blocată. Şi dacă nu aveţi tubulatură de aerisire atunci este cel mai bine să investiţi în obţinerea uneia.

Dacă incăperile ce au probleme sunt aglomerate atunci când veţi muta anumite lucruri şi le veţi pune în ordine eliminându-le pe cele ce nu mai sunt de folos veţi ajuta aerul să se mişte mai bine. Este important ca aerul să circule dealungul pereţilor. Dacă nu aveţi un ventilator central sau aer condiţionat poate ar fi util să obţineţi unul şi să-l puneţi în funcţiune câteva ore pe zi deoarece distribuie umezeala din aer şi ajută la eliminarea petelor de umezeală de pe suprafeţe.

Termoizolaţia
Dacă aerul umed nu poate ajunge la suprafeţele reci, nu va depune apa sub formă de condens. Pentru a reduce măsura în care aerul umed intră în contact cu suprafeţele reci unde poate condensa va trebui să termoizolaţi ţevile expuse, canalele, pereţii şi în general orice zonă unde apa tinde să condenseze. Pentru aceasta vă recomandăm folosirea unui produs de tip glet capacitiv. O altă soluţie o constituie încălzirea locuinţei pentru a încălzi pereţii astfel eliminându-se zonele reci pe care s-ar putea depune condensul.